Ústecké Lvy posílil Václav Varaďa

13.03.2012 18:06
Loni získal s Třincem titul, teď bude hrát o extraligu. Ústecké Lvy posílil Václav VaraďaUž se zdálo, že vyřazení Třince z předkola Česká pojišťovna play off bude pro Václav Varaďu znamenal konec sezony, ale všechno je jinak! Díky dřívější domluvě vypomůže tenhle vyhlášený bojovník Ústeckým Lvům, kteří usilují o postup do Tipsport extraligy. Dvojnásobný mistr světa je pro Severočechy na první pohled nečekanou posilou, případná dohoda o startu hráče ale byla učiněna už před koncem lednového přestupního termínu. Jelikož Oceláři předčasně dohráli, přesunu Varadi mezi Lvy nic nebrání.

Transakce je překvapivá, z hlediska prvoligového play off zároveň velmi zajímavá. "Z důvodu zranění vynechal Václav hodně utkání základní části, po očku jsme sledovali, kolik má na kontě utkání," vysvětluje ústecký sportovní manažer Jaromír Šindel. Varaďa jich v základní části nasbíral 16, během předkola pět, což v součtu činí jednadvacet. Tento údaj je důležitý.

Pokud totiž chce hokejista vedle Tipsport extraligy nastoupit i v první lize, může během ročníku sehrát v nejvyšší soutěži pouze 26 utkání. A to Varaďa splňuje. V případné baráži nicméně nastoupit nesmí, nenasbírá totiž nutný limit 15 utkání v dresu Ústí nad Labem. "Komunikovali jsme s vedením Třincem o tom, že by nám Varaďa případně pomohl. Dohodli jsme se, Oceláři pak bohužel vypadli, Václav tedy může přijít k nám," popisuje Šindel šikovný kousek ústeckého managementu.

Mistr světa 2000 a 2005 na nabídku Ústeckých Lvů reagoval pozitivně. Vzhledem k vážnému zranění kolena, jež si vyžádalo operaci, v této sezoně moc nehrál. V dresu Třince se poprvé objevil až ve 37. kole doma s Pardubicemi. To bylo 8. ledna. Od té doby se někdejší útočník Buffala či Ottawy ovšem dostak do výtečné formy, v předkole extraligového play off znovu předváděl podobné výkony, jaké ho zdobily třeba při loňském tažení Ocelářů za mistrovským titulem.

"Venca nabídku Ústí samozřejmě chvilku zvažoval, ale pak řekl proč ne. Vinou zdravotních potíží ztratil hodně zápasů, je to kluk, který má pořád ohromnou motivací, je zapálený pro hokej. Samozřejmě nečekal, že Třinec vypadne z play off tak brzy, Varaďa znovu toužil bojovat o titul. Nikdo moc nepočítal s tím, že tahle situace nastane. Ale když Oceláři vypadli, Venca potvrdil, že by nerad končil sezonu. Hodně se nadřel, aby se vrátil po zranění, chce hrát," konstatuje Varaďův zástupce Vladimír Vůjtek mladší ze společnosti Eurohockey Services.

Od Varadi si v Ústí nad Labem hodně slibují. "Je prototypem hokejisty pro play off. Bojuje, hraje fyzický hokej, na ledě nechá duši. Navíc se umí prosadit střelecky, má schopnosti rozhodnout v klíčových situacích. Když se naskytla možnost angažovat ho, jednoznačně jsme se rozhodli do toho jít. Je to správná volba," nepochybuje Jaromír Šindel. Hokejista, který působil před časem také ve Švýcarsku, se do Ústí nad Labem přesunul o víkendu, ihned se zapojil do tréninku.

Kromě Varadi přichází mezi Lvy z Třince také další ofenzivní hráč Zbyněk Hampl, ten už ale za Severočechy v této sezoně nastupoval. Za Třinec letos nastoupil k 17 utkáním. "Zbyňa byl u nás v úvodu sezony, pak se vrátil do Třince, kde si vybojoval místo v základní sestavě. Hrál velmi dobře, byl platný, bohužel ho na čas zastavilo zranění. Hampl u nás působil už loni, jsme rádi, že ho můžeme využít i teď," říká sportovní manažer klubu na adresu účastníka mistrovství světa juniorů 2008.

Vítěz základní části první ligy úspěšně zvládl čtvrtfinále play off, v sérií s Třebíčí vyhrálo Ústí všechny čtyři zápasy. Nyní přichází na řadu další kolo, Lvy v úterý poprvé vyzvou Jihlavu. "Tabulka tomu nasvědčovala, je to pro nás očekávaný soupeř. Jihlava nebo Olomouc sice měly ve čtvrtfinále problémy, potkalo je totéž co nás loni s Vrchlabím, ale to není podstatné. Víme, že to s Duklou nebude snadné, soupeř má například kvalitní přesilovky," reaguje bývalý vynikající gólman, který během aktivní akriéry úspěšně chytal mimo jiné právě za Duklu.

Ústečtí Lvi ale jdou za svým snem. "Máme nějaké ambice, série s Jihlavou je jedním ze stupínků, které musíme splnit v cestě do extraligy," dodává Jaromír Šindel. Semifinále play off mezi Ústím a Jihlavou vypukne v úterý 13. března od 17:30 hodin, další duel se hraje o den později ve stejnou dobu znovu na ledě Lvů. Druhou sérii tvoří Piráti Chomutov s Olomouc, k postupu do finále je zapotřebí znovu čtyř vítězství.